Общопрактикуващият лекар в Шумен д-р Милен Чолаков е сред хората, които успяха

...
Общопрактикуващият лекар в Шумен д-р Милен Чолаков е сред хората, които успяха
Коментари Харесай

Д-р Чолаков: Мангъров, спри се, умряха доста хора, ще умират и още

 Общопрактикуващият доктор в Шумен д-р Милен Чолаков е измежду хората, които съумяха да победят вируса. Той обаче е бил в доста тежко положение и е нормализиран с помощта на донорска плазма.

" Това беше един тежък изпит на душeвност, физика, оцеляване, обществена акомодация и преосмисляне на всичко, което се е натрупало за 58 години живот. Този вирус няма нищо общо с грип и грипоподобни болести. Предизвиква дълбока инвазия във всичко човешко. Ако грипът минава и отпътува, Ковид-19 е напълно друго. При мен протече извънредно нападателно и най-вероятно ще остави последици ", описа доктор Чолаков.

Той се обърна към обществото да загърби мисълта, че няма вирус и че той не нанася провали. Личният доктор прикани хората да се извърнат със съвестност към рекомендациите и всичко, което може да ни отбрани. 

" Пламна България, пламнаха Балканите, пламна Европа. Много гибел ни докара това нещо, доста инвалидизация ще докара. Дайте да се стегнем като общество и да създадем загубите минимални. Стига с това чудене има ли, няма ли! Доц. Мангъров, доста ви апелирам, престанете с това раздвоение и приканване на хората да не имат вяра. Умряха много хора, ще умират още, най-вероятно ", настоя доктор Чолаков пред .

По думите му лекарите в Шумен се борят с последните сили, защитавайки живота си. Били оставени само на ентусиазма. 

" Имаше едно посещаване на зам.-министъра, само че липса съгласуваност и задоволително схващане от властта. Липсва схващане, че би трябвало да се отвори донорски център за антиковид плазма, която ще избави доста животи и ще докара до най-малко смъртните случаи. Донорската антиковид плазма отсъства ", съобщи още той.

Такава е прелята на самия доктор Чолаков след първата седмица от положението му, което е било доста тежко. Преливат му два сака с кръвна плазма, след което два дни по-късно е изписан с огромно усъвършенстване. 

" След изписването остава една невъобразимо огромна уязвимост, омаломощеност, възприятие за празнина - все едно 5 слона са те газили отвред. Това нещо продължава към 40 дни, при мен продължи към 14. На 15-ия ден потеглих да работя. Беше ми доста тежко, изпитвах огромна уязвимост ", показа доктор Чолаков.

Той прикани премиера във всеки регионален град да бъдат разкрити пунктове за набиране на донорска хиперимунна плазма. Категоричен е, че това ще избави доста български животи. 

" Много ви апелирам, от вас зависи ", прикани медикът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР